Изберете страница

Как да комбинираме правилно цветовете на мебелите в дневната?

При обзавеждането на дома създаването на уют във всяко помещение е ключово, особено за стаята, където често прекарваме най-много време – дневната.. Затова трябва да сме много внимателни при избора на мебелите и цветовото им съчетание, понеже те имат по-голяма роля за доброто ни настроение, отколкото предполагаме. Но как да направим верния подбор на цветовете и как да ги комбинираме правилно?

Основни правила при избора на цветове за мебелите

От цветовата комбинация на мебелите зависи цялостната атмосфера, която ще излъчва нашата дневна. Но от още по-голямо значение е правилното им съчетание с цветовете на пода и стените. Белите мебели могат да бъдат комбинирани със стени, боядисани във всякакъв цвят, независимо дали е в топлата или студената гама. Бялото придава повече светлина в помещението и по този начин създава една по-хармонична и ведра атмосфера.

Мебелите, решени в черно пък, се комбинират с неутрални цветове като бежово или слонова кост. За по-голям контраст във визията на интериора успешно може да се заложи на съчетание между черно и бяло. В този случай за повече динамика се препоръчват аксесоари в ярки цветове и десени.

Дървесните нюанси при мебелите придават хармония и уют. Те се разделят на тъмни, светли и неутрални. И далеч не е задължително да използваме само един тон – важно е само да определим кой ще е доминиращият, за да избегнем монотонното усещане в помещението, както и да съчетаваме топлите подтонове с топли и студените със студени.

Кои цветове не са подходящи за дневната

Червеният цвят е любим на много хора, но може би не е най-удачният избор за обзавеждане в дневната. Той се свързва с динамиката и подхранването на апетита, така че по-подходящото място за мебели с този цвят би била кухнята.

Оранжевото също като червеното оптически прави мебелите по-големи и по-скоро е подходящ цвят за детска стая отколкото за дневната.

Естествено, винаги можете да експериментирате при обзавеждането на дома си, но тези съвети ще Ви помогнат да комбинирате мебелите с другите части от интериора по един по-хармоничен начин. Разгледайте нашите предложения за обзавеждане на дневната и се свържете с нас, за да Ви разкажем повече.